Навсякъде има противници на армията. Големите сделки за доставка на оборудване почти винаги ги активизират. Нашата страна в този момент не прави изключение и придобиването на втората серия от 8 F-16 се посрещна с критика.

Сега ли е времето, при положение, че първите 8 все още не са доставени?

Да, времето е сега, тъй като е събразено с производствените графици, които се изготвят за години напред. Сключването на договор в този случай не означава разплащане, а планиране на производство. Не е тайна, че поради малкото бройки, България се присъединява към по-мащабни поръчки. Отпадането ни от производствения график за тази конкретна модификация би довело до риск вторите 8 F-16 да се различават от първите.

Цената не е ли твърде висока?

Цената е значителна. Отбраната е скъпа, но както виждаме до нашите граници - още по-скъпо е да си беззащитен.

Конкретно за цена на тази сделка - да, има оскъпяване. Това е нормално и се дължи на инфлацията. Ако през 2019-та бяхме поръчали 12-16 самолета, цената щеше да бъде по-изгодна както заради времето, така и заради по-големия мащаб.

Примерът с раздробяването и оскъпяването показва защо поръчките не трябва да се бавят и при нужда да се използват заеми за финансиране на по-мащабни решения. Да оставим настрана популисткото "децата ни ще плащат дългове". Често оскъпяването от инфлацията е по-високо от лихвите. Съвсем друг въпрос е, че ако не мислим навреме, шансът да не сме подготвени когато трябва, е много по-голям. Както и стана след 2014-та година.

Прочетете повече тук.