Въпреки тридневното упорито убеждаване, украинците отказват да разберат, че:

  1. Въоръжените им сили са „националистически“, а не „украински“;
  2. Че Путин идва да ги освободи от нацисти и наркомани и
  3. Че Рамзан Кадиров им носи свобода, славянство и православие.

По тези причини, те отказват да се предат.

От вчера насам:

На юг е овладян Мелитопол, което потенциално създава сериозен риск за тила на отбраната пред Донецк и по-специално – Мариупол. Разбира се, за да се реализира е необходимо време, както и включване на достатъчно руски сили с необходимата логистична поддръжка.

Изглежда че западният бряг по долното течение на Днепър (Херсон) е все още под украински контрол. В същото време снощи около Миколаев беше стоварен ограничен десант (твърди се, че е неутрализиран). Към момента и за Одеса има съобщения за наличието на руски диверсионно-разузнавателни групи.

Подобни съобщения се появяват и за градове нагоре по течението на р.Днепър – Никопол и Запорожие (свален хеликоптер). Това може да е свързано и с настъпление на механизираните сили от Мелитопол на север и намерение за овладяване на мостове на р.Днепър при Запорожие и Днипро.

Около досегашната „линия на съприкосновение“ около Донецк и Луганск няма сериозни изменения – водят се боеве. Това може да се промени, ако Мариупол бъде застрашен от запад. В предградията на Харков се водят боеве, като руските сили разширяват фронта си и вероятно отново ще опитат да обкръжат града.

Другата сериозна промяна е на североизток – през Конотоп и северно от Суми, който продължава да се отбранява. Вчерашните очаквания за настъпление към Киев през Нижин се оправдаха.Руските сили са спрени на очакваната линия, но това може да се дължи и на нужда от прегрупиране и доставка на гориво.

При Чернигов украинците държат позициите си и интензивните боеве продължават. Това е един от ключовите обекти за настъпление от Беларус към Киев.

Основният фокус в последните 24 часа беше Киев. Очакванията, че градът ще бъде обкръжен бързо не се оправдават. Десантът при Василивка югозападно от Киев изглежда е изолиран, а бойните групи идващи през Чернобил – спрени в предградията на Киев.

Украинските ВВС и ПВО не са унищожени и с ограничените си сили нанасят удари.

Украйна печели време и се бие, но това изтощава и нейните сили. Голямото количество доброволци, а и редовната армия се нуждаят от боеприпаси, оборудване, оръжие и медикаменти. SWIFT е от значение, но няма да спре руснаците, а войната ще се реши в следващите дни.